Meest gestelde vragen

Hieronder vind je alle antwoorden op je vragen. Kan je het antwoord niet vinden?
Ga dan direct naar Contact formulier of bel ons op tel. 0541-228004
 • Aanschaftips
  • Hoe maak ik de loopfiets nog veiliger in gebruik?

   Een klein kind op een loopfiets is de wereld aan het ontdekken en ervaart een groot gevoel van vrijheid. Het heeft op die leeftijd echter nog niet de vaardigheden om echt deel te nemen aan het verkeer. Zie de loopfiets daarom als speelgoedfiets en gebruik deze niet op de openbare weg, slechts op de stoep. 

   Met de loopfiets leer je je kind al wel spelenderwijs om te gaan met het verkeer. Wanneer je kind direct veiligheid in het verkeer aanleert, zal dat op latere leeftijd al een gewoonte zijn.

   • Geef meteen het goede voorbeeld, dus wacht voor het rode stoplicht.
   • Neem de veiligste route, niet de kortste
   • Laat uw kind altijd voor je en niet achter je rijden.
   • Kijk samen of je over kan steken en laat je kind zeggen of het veilig is, zo wordt je kind zich bewust van de omgeving.

   Een fietshelm maakt het gebruik van de loopfiets zeker veiliger. Een klein kind valt nog vaak en een fietshelm voorkomt hoofdletsel. Sommige kinderen gaan behoorlijk hard op hun loopfiets. Daarnaast leert het jonge kind direct dat een fietshelm bij fietsen hoort, wat eventuele discussies over het dragen van de fietshelm later kan voorkomen. 

   In Nederland zijn we niet gewend om een helm te dragen met fietsen, terwijl in andere landen dit al wel verplicht is. Zo was skien een aantal jaar geleden ook een sport zonder helm, inmiddels draagt bijna iedereen een skihelm. Maak voor een fietshelmpje zelf de overweging, vergeet niet dat het verkeer is inmiddels vele malen drukker geworden.

  • Hoeveel tijd kost het om een loopfiets zelf te monteren?

   Monteren is een groot woord bij de loopfietsen van de merken die wij voeren. Alle loopfietsjes worden geleverd in een stevige verpakking en duidelijke handleiding. Het kost doorgaans slechts enkele minuten om de fiets in elkaar te zetten, bij elk model proberen we een indicatie aan te geven.

  • Wat is de meest geschikte zadelhoogte voor mijn kind?

   De hoogte van de loopfiets is erg bepalend voor het fietsplezier van je kind. Op een precies passende loopfiets zal je kind zich snel zeker gaan voelen. Met name bij de aanschaf is het belangrijk dat de minimale hoogte van de loopfiets niet te hoog is, vooral als je kind net twee jaar en nog klein is. Beschrijvingen van loopfietsen geven vaak een indicatie van de geschikte leeftijd en lengte aan van je kind. Maar voor een perfect passende loopfiets is met name de beenlengte van je kind belangrijk. Het ene kind heeft immers korte, de andere juist lange benen. Voor een veilig en plezierig gebruik van de loopfiets moet je kind zonder moeite met twee voeten op de grond kunnen staan, al zittend op de loopfiets. 

   Hoe meet je de beenlengte van je kind:zadelhoogte loopfiets

   Laat je kind met schoenen rechtop staan, met de benen ongeveer 20 cm uit elkaar. De zadelhoogte is de afstand die je meet vanaf het kruis tot aan de grond (loodrecht naar beneden). De zadels zijn op verschillende manieren verstelbaar, bij sommige modellen zijn de loopfietszadels traploos instelbaar en weer andere hebben verschillende standen. In praktijk is het traploos verstellen van het zadel nauwkeuriger dan vooraf vastgestelde standen.

  • Is een rem nodig op een loopfiets?
   Een handrem is een extra hulpmiddel. Kinderen tot 3 jaar hebben echter al hun aandacht al nodig voor oefenen in balanceren en in de gaten houden van de omgeving. Kinderen zullen wanneer zij plotseling moeten remmen meestal de voeten gebruiken. Mocht er toch een rem op de loopfiets zitten, dan is het belangrijk dat deze alleen op het achterwiel zit. Bij een rem op het voorwiel zal het kind makkelijk vallen. Een handrem is natuurlijk wel extra leuke en kinderen kunnen alvast oefenen voor later.
   Er zijn verschillende soorten remmen:
   • Trommelrem: Bij een trommelrem zitten de remschoenen opgeborgen in een holle schijf rond de as, waardoor deze niet gevoelig is voor water er geen dingen in kunnen geraken. Wanneer de remhendel wordt ingetrokken worden de remschoenen naar buiten geduwd, zodat deze in contact komen met de remtrommel. Door de wrijving, die dan ontstaat, wordt het wiel van de loopfiets afgeremd. De remschoenen zijn bekleed met een materiaal met een hoge wrijvingsweerstand, de remvoering. Wanneer de remhendel wordt losgelaten worden de remschoenen door veren weer naar binnen getrokken. De Firstbike loopfietsen zijn voorzien van een trommelrem de zogenaamde safety stop. En ook sommige Puky loopfietsen hebben een trommelrem.
   • Velgrem: De velgrem is oud remsysteem. Bij het intrekken van de handel aan het stuur van de loopfiets, worden een tweetal remblokjes op de velg gedrukt waardoor het achterwiel van het loopfietsje wordt afgeremd.
   • Bandrem: De bandrem lijkt qua uiterlijk op een trommelrem. De bandrem werkt iets anders dan de naam doet vermoeden. Bij het intrekken van de hendel aan het stuur, wordt een stalen beklede riem vast om een metalen schijf getrokken. Deze metalen schijf is onderdeel van de achterwielas van de loopfiets. Veel loopfietsen zijn uit kostenoverwegingen met deze rem uitgerust. Het nadeel van deze rem is dat de band als het ware altijd 'sleept' om de metalen velg. Alsof de loopfiets continu iets remt. De loopfietsjes van Mini cruiser zijn voorzien van een bandrem. Wij hebben dit merk niet in onze collectie opgenomen.
  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het stuur?

   Het is praktisch als het stuur verstelbaar is, zodat het met je kind kan meegroeien. De meeste loopfietsen hebben tegenwoordig een verstelbaar stuur. Daarnaast biedt het stuur extra veiligheid wanneer het beschikt over veiligheidshandvatten. Hiermee kan het handje niet zomaar van het handvat glijden en zijn de handen van je kind beschermd wanneer het te dicht langs een muur rijdt. Daarnaast fungeert een kinbeschermer op het stuur als een extra stukje veiligheid.

  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het zadel?

   De juiste hoogte is erg belangrijk bij een loopfiets. Met de beenlengte van uw kind kunt u gemakkelijk de juiste hoogte bepalen. Een verstelbaar zadel is dus nodig om altijd de hoogte van de loopfiets te kunnen aanpassen. 

   De meeste loopfietsen hebben een speciaal loopfiets zadel en niet een kinderfiets zadel. Een geschikt loopfiets zadel is niet recht, maar gevormd in een kuil, zodat uw kind stevig zit en niet makkelijk kan gaan schuiven. Ook geeft het loopfiets zadel de benen genoeg beweegruimte om voor- en achterwaarts te bewegen.

  • Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt?
   De geschikte leeftijd voor een loopfiets is per kind verschillend. Wanneer je kind zich stabiel voort beweegt en de juiste minimale lengte heeft, is de loopfiets een goede opvolger van de driewieler. De meeste loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Met een loopfiets leren kinderen snel en spelenderwijs balans, evenwicht en coördinatie. Bovendien ontdekken kleintjes de wereld, krijgen ze voldoende beweging, leren ze vallen en opstaan, voelen zij zich zekerder en zijn ze tegelijkertijd heerlijk in de buitenlucht. Kinderen met een loopfiets stappen later bijna moeiteloos over van hun loopfiets naar een kinderfiets zonder zijwieltjes.

    

  • Wat is een stuurbegrenzer?

   Veel loopfietsen hebben tegenwoordig een stuurbegrenzer. De begrenzer beperkt de draaihoek van het stuur, waardoor je kind controle houdt over de loopfiets. Kleine kinderen zijn van nature snel afgeleid door dingen die ze onderweg zien en slingeren daardoor. De stuurbegrenzer vangt dit slingeren op en voorkomt zo veel valpartijen. Een ander voordeel van de stuurbegrenzer is de hanteerbaarheid van de loopfiets. Kleine kinderen tillen het voorwiel van hun loopfiets meestal op bij het omdraaien, of wanneer zij een scherpe bocht moeten maken. De stuurbegrenzer voorkomt dat het stuur dan omklapt en de fiets valt.

  • Welk materiaal is voor een loopfiets het meest geschikt?

   Loopfietsen zijn er in verschillende soorten frame materiaal. Er zijn fietsen van hout, Hoogwaardig kunststof, aluminium of staal. Welk materiaal het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeur, smaak en gebruik. 

   • Houten loopfietsen hebben een natuurlijke look, zijn licht in gewicht en vaak zijn aantrekkelijk geprijsd. Sommige houten loopfietsen hebben massieve banden, wat ze het meest geschikt maakt voor korte afstanden en gebruik binnenshuis of in de achtertuin. Voor langere afstand zijn luchtbanden aan te raden. Daarnaast is het mogelijk dat bij zeer ernstige beschadigingen eventueel splinters ontstaan. Bij normaal gebruik zal dit niet snel voorkomen.
   • Loopfietsen met een aluminium frame zijn licht van gewicht, toch sterk en roesten niet door bij beschadiging van de lak.
   • Loopfietsen met een stalen frame zijn zeer sterk, maar wat zwaarder in gewicht. Bij beschadiging kan het stalen frame gaan roesten. Deze loopfietsen zijn vooral geschikt voor wat sterkere, grote kinderen.
   • Loopfietsen met een kunststof frame (bijvoorbeeld: GFK polyamide) zijn superlicht en erg sterk. Dit lichte kunsstof heeft als voordeel dat er vrijwel geen beschadigingen kan ontstaan bij het gebruik.
  • Welke soort banden passen het beste bij mijn kind?

   De meest geschikte type band hangt af van het gebruik van de loopfiets. Zal je kind er vooral kleine stukjes op rijden, of ook wat langere stukken? En gebruikt je kind de loopfiets vooral binnenshuis en in de achtertuin, op juist de stoep, of zelfs ook 'off the road'? Er zijn drie soorten banden voor een loopfietsje:
    

   • Massieve banden
   • Ballonbanden
   • Luchtbanden

   Het grote voordeel van massieve banden is dat de band niet lek kan raken. Daarom kiezen scholen en peuterspeelzalen veelal voor een loopfietsje met een massieve band. Van de massieve band zijn er verschillende soorten. Er zijn loopfietsen met banden van hard kunstof of pvc. Deze banden zijn goedkoop in aanschaf. Het nadeel is echter dat deze banden minder grip en roleigenschappen bieden. Andere typen massieve banden zijn de lekvrije Eva foam band en de PU-band. Dit materiaal kan milieuvriendelijker worden geproduceerd dan luchtbanden, het is slijtvast en het streept niet op de vloer. Deze banden zijn dan ook zeer geschikt voor binnengebruik. De meeste houten loopfietsen hebben dit type banden. De Eva of PU-band heeft echter wel minder grip dan de luchtband en biedt wat minder comfort. 

   Luchtbanden hebben een schokdempend effect en geven daarom veel comfort aan het loopfietsje tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de luchtband meer grip op de weg, zeker met een goed profiel. Voor langere afstanden en voor gebruik op een hobbelige ondergrond (op de stoep en 'off the road') is een luchtband daarom zeer geschikt. 

   Een ballonband geeft nog meer comfort qua vering aan de loopfiets en is tevens voorzien van een reflectorstreep en een anti lekrijlaag. Een loopfiets met een ballonband is bijvoorbeeld de Big Apple van First Bike.

  • Hoeveel tijd kost het om een loopfiets zelf te monteren?

   Monteren is een groot woord bij de loopfietsen van de merken die wij voeren. Alle loopfietsjes worden geleverd in een stevige verpakking en duidelijke handleiding. Het kost doorgaans slechts enkele minuten om de fiets in elkaar te zetten, bij elk model proberen we een indicatie aan te geven.

  • Hoe maak ik de loopfiets nog veiliger in gebruik?

   Een klein kind op een loopfiets is de wereld aan het ontdekken en ervaart een groot gevoel van vrijheid. Het heeft op die leeftijd echter nog niet de vaardigheden om echt deel te nemen aan het verkeer. Zie de loopfiets daarom als speelgoedfiets en gebruik deze niet op de openbare weg, slechts op de stoep. 

   Met de loopfiets leer je je kind al wel spelenderwijs om te gaan met het verkeer. Wanneer je kind direct veiligheid in het verkeer aanleert, zal dat op latere leeftijd al een gewoonte zijn.

   • Geef meteen het goede voorbeeld, dus wacht voor het rode stoplicht.
   • Neem de veiligste route, niet de kortste
   • Laat uw kind altijd voor je en niet achter je rijden.
   • Kijk samen of je over kan steken en laat je kind zeggen of het veilig is, zo wordt je kind zich bewust van de omgeving.

   Een fietshelm maakt het gebruik van de loopfiets zeker veiliger. Een klein kind valt nog vaak en een fietshelm voorkomt hoofdletsel. Sommige kinderen gaan behoorlijk hard op hun loopfiets. Daarnaast leert het jonge kind direct dat een fietshelm bij fietsen hoort, wat eventuele discussies over het dragen van de fietshelm later kan voorkomen. 

   In Nederland zijn we niet gewend om een helm te dragen met fietsen, terwijl in andere landen dit al wel verplicht is. Zo was skien een aantal jaar geleden ook een sport zonder helm, inmiddels draagt bijna iedereen een skihelm. Maak voor een fietshelmpje zelf de overweging, vergeet niet dat het verkeer is inmiddels vele malen drukker geworden.

  • Wat is de meest geschikte zadelhoogte voor mijn kind?

   De hoogte van de loopfiets is erg bepalend voor het fietsplezier van je kind. Op een precies passende loopfiets zal je kind zich snel zeker gaan voelen. Met name bij de aanschaf is het belangrijk dat de minimale hoogte van de loopfiets niet te hoog is, vooral als je kind net twee jaar en nog klein is. Beschrijvingen van loopfietsen geven vaak een indicatie van de geschikte leeftijd en lengte aan van je kind. Maar voor een perfect passende loopfiets is met name de beenlengte van je kind belangrijk. Het ene kind heeft immers korte, de andere juist lange benen. Voor een veilig en plezierig gebruik van de loopfiets moet je kind zonder moeite met twee voeten op de grond kunnen staan, al zittend op de loopfiets. 

   Hoe meet je de beenlengte van je kind:

   Laat je kind met schoenen rechtop staan, met de benen ongeveer 20 cm uit elkaar. De zadelhoogte is de afstand die je meet vanaf het kruis tot aan de grond (loodrecht naar beneden). De zadels zijn op verschillende manieren verstelbaar, bij sommige modellen zijn de loopfietszadels traploos instelbaar en weer andere hebben verschillende standen. In praktijk is het traploos verstellen van het zadel nauwkeuriger dan vooraf vastgestelde standen.

  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het stuur?

   Het is praktisch als het stuur verstelbaar is, zodat het met je kind kan meegroeien. De meeste loopfietsen hebben tegenwoordig een verstelbaar stuur. Daarnaast biedt het stuur extra veiligheid wanneer het beschikt over veiligheidshandvatten. Hiermee kan het handje niet zomaar van het handvat glijden en zijn de handen van je kind beschermd wanneer het te dicht langs een muur rijdt. Daarnaast fungeert een kinbeschermer op het stuur als een extra stukje veiligheid.

  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het zadel?

   De juiste hoogte is erg belangrijk bij een loopfiets. Met de beenlengte van uw kind kunt u gemakkelijk de juiste hoogte bepalen. Een verstelbaar zadel is dus nodig om altijd de hoogte van de loopfiets te kunnen aanpassen. 

   De meeste loopfietsen hebben een speciaal loopfiets zadel en niet een kinderfiets zadel. Een geschikt loopfiets zadel is niet recht, maar gevormd in een kuil, zodat uw kind stevig zit en niet makkelijk kan gaan schuiven. Ook geeft het loopfiets zadel de benen genoeg beweegruimte om voor- en achterwaarts te bewegen.

  • Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt?

   De geschikte leeftijd voor een loopfiets is per kind verschillend. Wanneer je kind zich stabiel voort beweegt en de juiste minimale lengte heeft, is de loopfiets een goede opvolger van de driewieler. De meeste loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Met een loopfiets leren kinderen snel en spelenderwijs balans, evenwicht en coördinatie. Bovendien ontdekken kleintjes de wereld, krijgen ze voldoende beweging, leren ze vallen en opstaan, voelen zij zich zekerder en zijn ze tegelijkertijd heerlijk in de buitenlucht. Kinderen met een loopfiets stappen later bijna moeiteloos over van hun loopfiets naar een kinderfiets zonder zijwieltjes.

    

  • Wat is een stuurbegrenzer?

   Veel loopfietsen hebben tegenwoordig een stuurbegrenzer. De begrenzer beperkt de draaihoek van het stuur, waardoor je kind controle houdt over de loopfiets. Kleine kinderen zijn van nature snel afgeleid door dingen die ze onderweg zien en slingeren daardoor. De stuurbegrenzer vangt dit slingeren op en voorkomt zo veel valpartijen. Een ander voordeel van de stuurbegrenzer is de hanteerbaarheid van de loopfiets. Kleine kinderen tillen het voorwiel van hun loopfiets meestal op bij het omdraaien, of wanneer zij een scherpe bocht moeten maken. De stuurbegrenzer voorkomt dat het stuur dan omklapt en de fiets valt.

  • Welke soort banden passen het beste bij mijn kind?

   De meest geschikte type band hangt af van het gebruik van de loopfiets. Zal je kind er vooral kleine stukjes op rijden, of ook wat langere stukken? En gebruikt je kind de loopfiets vooral binnenshuis en in de achtertuin, op juist de stoep, of zelfs ook 'off the road'? Er zijn drie soorten banden voor een loopfietsje:
    

   • Massieve banden
   • Ballonbanden
   • Luchtbanden

   Het grote voordeel van massieve banden is dat de band niet lek kan raken. Daarom kiezen scholen en peuterspeelzalen veelal voor een loopfietsje met een massieve band. Van de massieve band zijn er verschillende soorten. Er zijn loopfietsen met banden van hard kunstof of pvc. Deze banden zijn goedkoop in aanschaf. Het nadeel is echter dat deze banden minder grip en roleigenschappen bieden. Andere typen massieve banden zijn de lekvrije Eva foam band en de PU-band. Dit materiaal kan milieuvriendelijker worden geproduceerd dan luchtbanden, het is slijtvast en het streept niet op de vloer. Deze banden zijn dan ook zeer geschikt voor binnengebruik. De meeste houten loopfietsen hebben dit type banden. De Eva of PU-band heeft echter wel minder grip dan de luchtband en biedt wat minder comfort. 

   Luchtbanden hebben een schokdempend effect en geven daarom veel comfort aan het loopfietsje tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de luchtband meer grip op de weg, zeker met een goed profiel. Voor langere afstanden en voor gebruik op een hobbelige ondergrond (op de stoep en 'off the road') is een luchtband daarom zeer geschikt. 

   Een ballonband geeft nog meer comfort qua vering aan de loopfiets en is tevens voorzien van een reflectorstreep en een anti lekrijlaag. 

 • Leeftijd en formaat
  • Vanaf welke leeftijd is een loopfiets geschikt?
   De geschikte leeftijd voor een loopfiets is per kind verschillend. Wanneer je kind zich stabiel voort beweegt en de juiste minimale lengte heeft, is de loopfiets een goede opvolger van de driewieler. De meeste loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Met een loopfiets leren kinderen snel en spelenderwijs balans, evenwicht en coördinatie. Bovendien ontdekken kleintjes de wereld, krijgen ze voldoende beweging, leren ze vallen en opstaan, voelen zij zich zekerder en zijn ze tegelijkertijd heerlijk in de buitenlucht. Kinderen met een loopfiets stappen later bijna moeiteloos over van hun loopfiets naar een kinderfiets zonder zijwieltjes.

    

  • Vanaf welke leeftijd is een houten loopfiets geschikt?

   De geschikte leeftijd voor een houten loopfiets is per kind verschillend. Wij geven per model bij de foto's aan de advies beenlengte of lichaamslengte, zodat je de juiste keuze kunt maken. Wanneer jouw kind zich stabiel voortbeweegt en de juiste minimale lengte heeft, is de houten loopfiets een goede opvolger van de driewieler. De meeste houten loopfietsen zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Kinderen die een houten loopfiets hebben gebruikt, stappen later bijna moeiteloos over van hun houten loopfiets naar een kinderfiets zonder zijwieltjes.

  • Hoe meet ik de juiste zadelhoogte?

   De juiste zadelhoogte is een belangrijk gegeven bij de aanschaf van de houten loopfiets. Beschrijvingen van houten loopfietsen geven vaak een indicatie van de geschikte leeftijd en lengte aan van jouw kind. Maar voor een perfect passende houten loopfiets is met name de beenlengte van jouw kind belangrijk. Het ene kind heeft immers korte, de andere juist lange benen. Gelukkig is de zadelhoogte vrij eenvoudig op te meten. Laat je kind met schoenen aan, rechtop staan met de benen iets uit elkaar gespreid. De afstand van het kruis tot de grond is nu de (minimale) zadelhoogte die de houten loopfiets moet hebben. Meet je hier bijvoorbeeld 30 cm, koop dan een houten loopfiets waarbij de zadelhoogte minimaal 30 cm is. Hierdoor kan de gebruiksduur van de houten loopfiets worden verlengd. 

  • Zijn er houten loopfietsen voor kleine kinderen?

   Voor kleine kinderen hebben we de speciale houten loopfietsen met 4 wielen, waarmee het kind dus extra balans heeft als hij of zij erop zit. Hiermee kan het kind minder snel kantelen met het loopfietsje. De merken die dit soort houten loopfietsen hebben zijn o.a. WOODTOYS, SCRATCH en PINTOY. Voor een totaaloverzicht van deze modellen, kun je op de site de selectie kiezen voor houten loopfietsen van 1 jaar en/of 1,5 jaar.

 • Soort loopfiets
  • Hoeveel tijd kost het om een loopfiets zelf te monteren?

   Monteren is een groot woord bij de loopfietsen van de merken die wij voeren. Alle loopfietsjes worden geleverd in een stevige verpakking en duidelijke handleiding. Het kost doorgaans slechts enkele minuten om de fiets in elkaar te zetten, bij elk model proberen we een indicatie aan te geven.

  • Wat is de meest geschikte zadelhoogte voor mijn kind?

   De hoogte van de loopfiets is erg bepalend voor het fietsplezier van je kind. Op een precies passende loopfiets zal je kind zich snel zeker gaan voelen. Met name bij de aanschaf is het belangrijk dat de minimale hoogte van de loopfiets niet te hoog is, vooral als je kind net twee jaar en nog klein is. Beschrijvingen van loopfietsen geven vaak een indicatie van de geschikte leeftijd en lengte aan van je kind. Maar voor een perfect passende loopfiets is met name de beenlengte van je kind belangrijk. Het ene kind heeft immers korte, de andere juist lange benen. Voor een veilig en plezierig gebruik van de loopfiets moet je kind zonder moeite met twee voeten op de grond kunnen staan, al zittend op de loopfiets. 

   Hoe meet je de beenlengte van je kind:zadelhoogte loopfiets

   Laat je kind met schoenen rechtop staan, met de benen ongeveer 20 cm uit elkaar. De zadelhoogte is de afstand die je meet vanaf het kruis tot aan de grond (loodrecht naar beneden). De zadels zijn op verschillende manieren verstelbaar, bij sommige modellen zijn de loopfietszadels traploos instelbaar en weer andere hebben verschillende standen. In praktijk is het traploos verstellen van het zadel nauwkeuriger dan vooraf vastgestelde standen.

  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het stuur?

   Het is praktisch als het stuur verstelbaar is, zodat het met je kind kan meegroeien. De meeste loopfietsen hebben tegenwoordig een verstelbaar stuur. Daarnaast biedt het stuur extra veiligheid wanneer het beschikt over veiligheidshandvatten. Hiermee kan het handje niet zomaar van het handvat glijden en zijn de handen van je kind beschermd wanneer het te dicht langs een muur rijdt. Daarnaast fungeert een kinbeschermer op het stuur als een extra stukje veiligheid.

  • Waar moet ik op letten bij de keuze van het zadel?

   De juiste hoogte is erg belangrijk bij een loopfiets. Met de beenlengte van uw kind kunt u gemakkelijk de juiste hoogte bepalen. Een verstelbaar zadel is dus nodig om altijd de hoogte van de loopfiets te kunnen aanpassen. 

   De meeste loopfietsen hebben een speciaal loopfiets zadel en niet een kinderfiets zadel. Een geschikt loopfiets zadel is niet recht, maar gevormd in een kuil, zodat uw kind stevig zit en niet makkelijk kan gaan schuiven. Ook geeft het loopfiets zadel de benen genoeg beweegruimte om voor- en achterwaarts te bewegen.

  • Welk materiaal is voor een loopfiets het meest geschikt?

   Loopfietsen zijn er in verschillende soorten frame materiaal. Er zijn fietsen van hout, Hoogwaardig kunststof, aluminium of staal. Welk materiaal het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeur, smaak en gebruik. 

   • Houten loopfietsen hebben een natuurlijke look, zijn licht in gewicht en vaak zijn aantrekkelijk geprijsd. Sommige houten loopfietsen hebben massieve banden, wat ze het meest geschikt maakt voor korte afstanden en gebruik binnenshuis of in de achtertuin. Voor langere afstand zijn luchtbanden aan te raden. Daarnaast is het mogelijk dat bij zeer ernstige beschadigingen eventueel splinters ontstaan. Bij normaal gebruik zal dit niet snel voorkomen.
   • Loopfietsen met een aluminium frame zijn licht van gewicht, toch sterk en roesten niet door bij beschadiging van de lak.
   • Loopfietsen met een stalen frame zijn zeer sterk, maar wat zwaarder in gewicht. Bij beschadiging kan het stalen frame gaan roesten. Deze loopfietsen zijn vooral geschikt voor wat sterkere, grote kinderen.
   • Loopfietsen met een kunststof frame (bijvoorbeeld: GFK polyamide) zijn superlicht en erg sterk. Dit lichte kunsstof heeft als voordeel dat er vrijwel geen beschadigingen kan ontstaan bij het gebruik.
  • Welke soort banden passen het beste bij mijn kind?

   De meest geschikte type band hangt af van het gebruik van de loopfiets. Zal je kind er vooral kleine stukjes op rijden, of ook wat langere stukken? En gebruikt je kind de loopfiets vooral binnenshuis en in de achtertuin, op juist de stoep, of zelfs ook 'off the road'? Er zijn drie soorten banden voor een loopfietsje:
    

   • Massieve banden
   • Ballonbanden
   • Luchtbanden

   Het grote voordeel van massieve banden is dat de band niet lek kan raken. Daarom kiezen scholen en peuterspeelzalen veelal voor een loopfietsje met een massieve band. Van de massieve band zijn er verschillende soorten. Er zijn loopfietsen met banden van hard kunstof of pvc. Deze banden zijn goedkoop in aanschaf. Het nadeel is echter dat deze banden minder grip en roleigenschappen bieden. Andere typen massieve banden zijn de lekvrije Eva foam band en de PU-band. Dit materiaal kan milieuvriendelijker worden geproduceerd dan luchtbanden, het is slijtvast en het streept niet op de vloer. Deze banden zijn dan ook zeer geschikt voor binnengebruik. De meeste houten loopfietsen hebben dit type banden. De Eva of PU-band heeft echter wel minder grip dan de luchtband en biedt wat minder comfort. 

   Luchtbanden hebben een schokdempend effect en geven daarom veel comfort aan het loopfietsje tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de luchtband meer grip op de weg, zeker met een goed profiel. Voor langere afstanden en voor gebruik op een hobbelige ondergrond (op de stoep en 'off the road') is een luchtband daarom zeer geschikt. 

   Een ballonband geeft nog meer comfort qua vering aan de loopfiets en is tevens voorzien van een reflectorstreep en een anti lekrijlaag. Een loopfiets met een ballonband is bijvoorbeeld de Big Apple van First Bike.

  • De keuze voor een houten loopfiets?

   De keuze van materiaal is vooral een keuze van smaak. De modellen die wij verkopen zijn allemaal van goede kwaliteit. De houten loopfietsen zijn gevoeliger voor weersinvloeden. Om de levensduur van de houten loopfiets te verlengen, adviseren we om altijd de houten loopfietsen zoveel mogelijk overdekt te stallen,

    

  • Voetensteun

   Er zijn diverse modellen welke voorzien zijn van een voetensteun. Door gebruik te maken van de voetensteun, kan uw kind het balanceren extra goed oefenen. De voetensteun is voor kinderen tevens een leuke funfactor.

  • Verstelbaar frame

   Er zijn speciale houten loopfietsen modellen welke een verstelbaar frame hebben, dit zijn de zogenaamde 2 in 1 loopfietsen en de Wishbonebike. Het frame van deze modellen zijn omkeerbaar, waardoor deze modellen al geschikt zijn voor kinderen van jonge leeftijd. Kinderen kunnen dan in een vroeg stadium al gebruik maken van een houten loopfiets. 

  • Verstelbaar zadel

   Een verstelbaar zadel mag niet ontbreken op de houten loopfiets. Tenslotte is je kind in de groei. Bij elk model staat de minimale en maximale zadelhoogte vermeld. Hoe weet ik welke zadelhoogte geschikt is voor mijn kind? Zie hiervoor de rubriek 'Leeftijd en formaat' op deze pagina.

 • Soort banden
  • Luchtbanden

   Een houten loopfiets met een luchtband heeft een aantal voordelen. Ze rollen veel comfortabeler en absorberen gemakkelijker de oneffenheden van het wegdek. Tevens hebben ze een schokdempend effect, waardoor deze veel comfort aan het houten loopfietsje geven tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de luchtband meer grip op de weg, zeker met een goed profiel. Voor langere afstanden en voor gebruik op een hobbelige ondergrond (op de stoep en 'off the road') is een luchtband daarom zeer geschikt. Nadeel is dat een luchtband lek kan raken en regelmatig opgepompt dient te worden.

  • Massieve banden

   Massieve banden hebben als groot voordeel dat ze geheel onderhoudsvrij zijn en niet lek kunnen raken. De banden bestaan uit één geheel, waardoor de veerkracht iets verminderd wordt en oneffenheden in het wegdek tijdens het gebruik merkbaar worden. Dit materiaal kan milieuvriendelijker worden geproduceerd dan luchtbanden, het is slijtvast en het streept niet op de vloer. Deze banden zijn dan ook zeer geschikt voor binnengebruik. 

 • Veiligheid
  • Hoe maak ik de loopfiets nog veiliger in gebruik?

   Een klein kind op een loopfiets is de wereld aan het ontdekken en ervaart een groot gevoel van vrijheid. Het heeft op die leeftijd echter nog niet de vaardigheden om echt deel te nemen aan het verkeer. Zie de loopfiets daarom als speelgoedfiets en gebruik deze niet op de openbare weg, slechts op de stoep. 

   Met de loopfiets leer je je kind al wel spelenderwijs om te gaan met het verkeer. Wanneer je kind direct veiligheid in het verkeer aanleert, zal dat op latere leeftijd al een gewoonte zijn.

   • Geef meteen het goede voorbeeld, dus wacht voor het rode stoplicht.
   • Neem de veiligste route, niet de kortste
   • Laat uw kind altijd voor je en niet achter je rijden.
   • Kijk samen of je over kan steken en laat je kind zeggen of het veilig is, zo wordt je kind zich bewust van de omgeving.

   Een fietshelm maakt het gebruik van de loopfiets zeker veiliger. Een klein kind valt nog vaak en een fietshelm voorkomt hoofdletsel. Sommige kinderen gaan behoorlijk hard op hun loopfiets. Daarnaast leert het jonge kind direct dat een fietshelm bij fietsen hoort, wat eventuele discussies over het dragen van de fietshelm later kan voorkomen. 

   In Nederland zijn we niet gewend om een helm te dragen met fietsen, terwijl in andere landen dit al wel verplicht is. Zo was skien een aantal jaar geleden ook een sport zonder helm, inmiddels draagt bijna iedereen een skihelm. Maak voor een fietshelmpje zelf de overweging, vergeet niet dat het verkeer is inmiddels vele malen drukker geworden.

  • Is een rem nodig op een loopfiets?
   Een handrem is een extra hulpmiddel. Kinderen tot 3 jaar hebben echter al hun aandacht al nodig voor oefenen in balanceren en in de gaten houden van de omgeving. Kinderen zullen wanneer zij plotseling moeten remmen meestal de voeten gebruiken. Mocht er toch een rem op de loopfiets zitten, dan is het belangrijk dat deze alleen op het achterwiel zit. Bij een rem op het voorwiel zal het kind makkelijk vallen. Een handrem is natuurlijk wel extra leuke en kinderen kunnen alvast oefenen voor later.
   Er zijn verschillende soorten remmen:
   • Trommelrem: Bij een trommelrem zitten de remschoenen opgeborgen in een holle schijf rond de as, waardoor deze niet gevoelig is voor water er geen dingen in kunnen geraken. Wanneer de remhendel wordt ingetrokken worden de remschoenen naar buiten geduwd, zodat deze in contact komen met de remtrommel. Door de wrijving, die dan ontstaat, wordt het wiel van de loopfiets afgeremd. De remschoenen zijn bekleed met een materiaal met een hoge wrijvingsweerstand, de remvoering. Wanneer de remhendel wordt losgelaten worden de remschoenen door veren weer naar binnen getrokken. De Firstbike loopfietsen zijn voorzien van een trommelrem de zogenaamde safety stop. En ook sommige Puky loopfietsen hebben een trommelrem.
   • Velgrem: De velgrem is oud remsysteem. Bij het intrekken van de handel aan het stuur van de loopfiets, worden een tweetal remblokjes op de velg gedrukt waardoor het achterwiel van het loopfietsje wordt afgeremd.
   • Bandrem: De bandrem lijkt qua uiterlijk op een trommelrem. De bandrem werkt iets anders dan de naam doet vermoeden. Bij het intrekken van de hendel aan het stuur, wordt een stalen beklede riem vast om een metalen schijf getrokken. Deze metalen schijf is onderdeel van de achterwielas van de loopfiets. Veel loopfietsen zijn uit kostenoverwegingen met deze rem uitgerust. Het nadeel van deze rem is dat de band als het ware altijd 'sleept' om de metalen velg. Alsof de loopfiets continu iets remt. De loopfietsjes van Mini cruiser zijn voorzien van een bandrem. Wij hebben dit merk niet in onze collectie opgenomen.
  • Wat is een stuurbegrenzer?

   Veel loopfietsen hebben tegenwoordig een stuurbegrenzer. De begrenzer beperkt de draaihoek van het stuur, waardoor je kind controle houdt over de loopfiets. Kleine kinderen zijn van nature snel afgeleid door dingen die ze onderweg zien en slingeren daardoor. De stuurbegrenzer vangt dit slingeren op en voorkomt zo veel valpartijen. Een ander voordeel van de stuurbegrenzer is de hanteerbaarheid van de loopfiets. Kleine kinderen tillen het voorwiel van hun loopfiets meestal op bij het omdraaien, of wanneer zij een scherpe bocht moeten maken. De stuurbegrenzer voorkomt dat het stuur dan omklapt en de fiets valt.

  • Is een fietshelm nodig bij een houten loopfiets?

   Een fietshelm maakt het gebruik van de houten loopfiets zeker veiliger. Een klein kind valt nog vaak en een fietshelm voorkomt hoofdletsel. Sommige kinderen gaan behoorlijk hard op hun houten loopfiets. Daarnaast leert het jonge kind direct dat een fietshelm bij fietsen hoort, wat eventuele discussies over het dragen van de fietshelm later kan voorkomen. 

   In Nederland zijn we niet gewend om een helm te dragen met fietsen, terwijl in andere landen dit al wel verplicht is. Zo was skiën een aantal jaar geleden ook een sport zonder helm, inmiddels draagt bijna iedereen een skihelm. Maak voor een fietshelmpje zelf de overweging, vergeet niet dat het verkeer inmiddels vele malen drukker geworden.

  • Waar staat het CE Keurmerk voor?

   Alle houten loopfietsen die in Nederland worden verkocht, moeten voorzien zijn van een CE-markering, ongeacht het land van herkomst. De leverancier verklaart middels het aanbrengen van dit CE teken dat het product voldoet aan de eisen die in Europa gesteld worden in de wet. In de richtlijn zijn specifieke veiligheidseisen opgenomen voor fysische en mechanische eigenschappen, ontvlambaarheid, chemische eigenschappen, hygiëne en radioactiviteit. Alle houten loopfietsen die je aanschaft in onze shop, voldoen uiteraard aan dit keurmerk.

  • Accessoires

   Je kunt diverse (veiligheids) accessoires eenvoudig bijbestellen. Niet elke accessoire past op elk model houten loopfiets. Met die reden hebben wij in het bestelproces stap 1 de juiste accessoires gekoppeld aan de door jou gekozen houten loopfiets. 

Ik ga akkoord Om deze website goed te laten functioneren maken wij gebruik van functionele cookies. Met deze cookies kunnen wij en derden jouw internetgedrag binnen onze website volgen. Meer weten? Bekijk de cookiepagina.